Eljárási díjak, közmű – a szükséges hivatalos költségek és fejlesztési díjak

Egy építési telek, használt lakás megvásárlása, az épület megépítési folyamatának hivatalos eljárásában számos eljárási díj, illeték megfizetésével szembesül az építtető. Ezek az építési költség viszonyában eltörpülnek, de mégis bosszantó, hogy terhelik a kasszát.

Hatósági eljárások

ház építés 2A szükségesen megindítandó hatósági eljárások száma nagy mértékben függ attól, hogy mi az épület rendeltetése, hogy hol létesül. Ezek közül néhány általános – nem regionális – díj, a teljesség igénye nélkül:

 

  • az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárások illetéke a 1990. évi XCIII. törvény mellékletének XV. fejezetében található

Közművek

családi ház tervezési díjA közművek, mint víz, gáz, áram, csatorna szolgáltatásainak biztosításához jellemzően két költségelemet kell megfizetni, a csatlakozási díjat (járulékosan felmerül a bekötés és mérőhely-kialakítás költsége), illetve a közműfejlesztési hozzájárulást (ebbe a kategóriába értve a hálózatbővítés költségét is). Ezek a díjak szolgáltatónként különböznek, illetve különböző helyi rendeletek is szabályozzák kivetésüket. Mivel a szolgáltatók is megoszlanak regionálisan, ezért a közművekhez kapcsolódó költséget mindig az adott helyszín ismeretében érdemes vizsgálni. A lakossági fogyasztóknak kedvez, hogy egy 2014-ben hozott intézkedés nyomán a fenti költségek legalább 50 %-át a szolgáltatóknak kell állni.

Egyéb

családi ház kivitelezés 1A teljesség kedvéért megemlítjük a jogi szolgáltatásokra, mint például az adás-vételi szerződés megkötésére történő kiadást. Ettől lényegesen magasabb összeget tesz ki, ha hitelt vonnak be az építési költségek finanszírozására, hiszen a kamat és egyéb banki díjak számottevőek lehetnek, függően a hitel mértékétől.

A konkrét feladat ismeretében, megbízatásunk esetén opcionálisan megvizsgáljuk a felmerülő valamennyi járulékos költséget.

Amennyiben a leendő ingatlanjával kapcsolatos elképzeléseit a lehető legkedvezőbb költséggel, és a legjobb minőségben szeretné létrehozni, szavazzon bizalmat szakmérnöki csapatunknak.

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen adunk további tájékoztatást!

+36 70 325 6685
  • Facebook share icon
  • Twitter share icon
  • Google Plus share icon
  • Pinterest share icon
  • Share on Linkedin
  • Eljárási díjak, közmű | Építési Költség megosztása email-ben